Guvernul a aprobat si un plan de majorare a capitalului Parex Bank cu 227 milioane lati (436 milioane dolari), potrivit NewsIn. Nevoia de a salva Parex a fost unul dintre motivele pentru care Letonia a trebuit sa apeleze la un plan de salvare de 7,5 miliarde euro, prin Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europene (UE).

BERD a anuntat ca este gata sa investeasca 100 milioane de euro in Parex, iar ministerul de finante leton a spus, intr-un comunicat, ca agentia de stat pentru privatizare va vinde actiuni Parex catre BERD dupa majorarea capitalului.

"Aceasta organizatie (BERD) are experienta vasta in restructurari bancare, iar implicarea sa va fi perceputa ca un semnal pozitiv cu privire la sustenabilitatea bancii si a potentialului sau de dezvoltare", a anuntat ministerul.

Scopul majorarii capitalului este sa asigure bancii o rata adecvata a capitalului de 12%, iar ministerul a mai anuntat ca vor urma si alte majorari de capital dupa injectiile cu ajutor de stat si dupa acordul cu Comisia Europeana.

Parex si guvernul leton au finalizat, saptamana trecuta, o intelegere de restructurare a ratelor la creditele sindicalizate de 775 milioane euro cu scadenta in acest an, care vor fi platite astfel etapizat in acest an si in urmatorii doi ani. Prima plata de 232,5 milioane euro a fost virata sindicatului saptamana trecuta.