FBI se pregateste pentru un val de fraude si cazuri de coruptie, generate de efortul guvernamental cifrat la cateva mii de miliarde de dolari de relansare a economiei, a declarat seful politiei federale americane in Congres, citat de Reuters.
Cresterea asteptata a numarului de infractiuni economice va solicita si mai mult FBI, care se ocupa de investigarea fraudelor imobiliare, actelor de terorism si coruptie pe scena politica, a declarat Robert Mueller. "Asteptarile noastre sunt ca infractiunile economice vor continua sa creasca foarte mult", a spus Mueller, citat de NewsIn.

Dupa atentatele de la 11 septembrie, FBI si-a detasat peste 2.000 de anchetatori din divizia ce investiga infractiuni penale, pentru a se concentra mai mult pe securitatea nationala. Insa acest lucru a redus capacitatea agentiei de a face fata exploziei ulterioare a infractiunilor de coruptie si fraudelor, a spus Mueller.

In ultimii trei ani, FBI si-a suplimentat cu peste 50% numarul agentilor ce investigheaza fraude imobiliare, pentru a tine pasul cu dublarea numarului de cazuri, a spus directorul politiei federale. Datele furnizate de sectorul bancar sugereaza ca numarul acestor cazuri va continua sa creasca.

Cazurile de coruptie administrativa au devenit cu peste 50% mai numeroase din 2003, in prezent fiind in curs de investigare 2.500. Şi cazurile de crima organizata s-au dublat fata de 2001, iar FBI trebuie sa se adapteze la aparitia unor grupari internationale precum MS-13 si cartelurile mexicane de trafic de droguri.

Odata ce fondurile din planul de relansare de 787 de miliarde de dolari si din pachetele de salvare pentru banci vor intra in economie, numarul cazurilor de care va trebui sa se ocupe FBI va creste din nou, a preconizat Mueller.

"Nivelul fara precedent al resurselor financiare alocate de guvernul federal pentru a combate criza economica va conduce la o crestere inevitabila a infractiunilor economice si cazurilor de coruptie administrativa", a spus directorul FBI. El a remarcat ca politia federala avea peste 1.000 de agenti pentru a face fata crizei financiare de la sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '80, adica aproape dublu fata de efectivele actuale.

FBI si-a accelerat recrutarile anul acesta, a spus directorul sau, dar a suferit un revers cand Camera Reprezentantilor a eliminat o prevedere din planul de relansare care ar fi asigurat plata salariilor a 165 de noi agenti.

Presedintele Comisiei pentru afaceri judiciare a Senatului, Patrick Leahy, a precizat ca Senatul va examina in aprilie un pachet de legi care ar aloca FBI si altor agentii guvernamentale un buget de 245 de milioane de dolari pe an pentru a combate fraudele financiare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri