Pana recent, cabinetul prognozase o scadere a PIB-ului intre 3 si 3,5% in 2009. Noua perspectiva sumbra asupra economiei implica mai multe reduceri ale cheltuielilor, de cel putin patru ori fata de cifrele de pana acum, potrivit NewsIn.

Analistii chestionati de Reuters estimasera o comprimare a economiei Ungariei in 2009 de 4,5%, in timp ce altii aveau in vedere si o scadere cu 7,5% a PIB-ului.

In conditiile crizei, Ungaria a fost nevoita, pentru a indeplini conditiile stricte de deficit bugetar, sa recurga la majorari de taxe, principalele masuri vizand cresterea TVA cu trei puncte procentuale, la 23%, incepand cu 20 iulie 2009, si majorarea impozitului pe profit, de la 16% la 19%. In schimb, a fost eliminat "impozitul pe solidaritate", introdus in 2006 si care era de 4%.

Ungaria este printre tarile europene cele mai afectate de criza. Moneda ungara, forintul, a atins niveluri record de depreciere fata de euro luna aceasta, iar analistii avertizeaza ca incertitudinea politica actuala va afecta si mai mult pietele si increderea investitorilor.