Guvernul german a facut sambata primul pas in preluarea controlului asupra bancii imobiliare HRE, ce fusese anuntata anterior, dupa ce banca a afisat pierderi de aproape 5,5 miliarde euro in 2008, relateaza AFP.

Asteptata de mai multe satpamani si iminenta dupa anuntul de vineri, potrivit caruia JC Flowers, principalul actionar, s-a retras din consiliul de supraveghere, nationalizarea HRE a inceput cu preluarea unei participatii de aproape 9%, pentru 60 milioane euro, de catre fondul federal de ajutor pentru banci (Soffin).

Soffin a trimis o scrisoare de intentie consiliului de supraveghere HRE, in care se angajeaza sa ia masurile necesare pentru recapitalizarea HRE, a anuntat banca.

Totodata, "preluarea controlului total de catre Soffin, deci de catre guvernul german, este o conditie prestabilita pentru recapitalizarea HRE Group", mai arata comunicatul, fapt ce arata ca alti actionari ai bancii ar putea fi expropriati, in schimbul unei indemnizatii la nivelul cotatiei bursiere a titlurilor HRE, potrivit NewsIn.

Parlamentul german a adoptat deja un proiect de lege in acest sens, in urma cu opt zile, proiect ce trebuie votat pe 3 aprilie de consiliul federal, ce reprezinta landurile.

La cateva minute dupa concretizarea acestui ajutor guvernamental, HRE a publicat rezultatele non-auditate pentru anul financiar 2008, afisand o pierdere neta de 5,461 miliarde euro.

Pierderea inainte de impozite s-a ridicat la 5,375 miliarde euro, fata de un profit de 862 milioane euro in anul precedent.

HRE a explicat pierderea masiva prin deprecierile ce au afectat subsidiara Depfa, cu o mare expunere la banca americana Lehman Brothers, dar si prin "numeroase efecte exceptionale si unice".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si