Ungaria a obtinut in toamna anului trecut cu pachet de finantare de 20 miliarde euro de la institutiile internationale, cea mai importanta suma - 12 miliarde euro - provenind de la FMI. Linia de finantare acordata Ungariei este deschisa pana in martie 2010.

"In conditiile in care investitorii sunt reticenti in a finanta statul chiar si la dobanzi mari, resursele din piata trebuie sa fie substituite intr-o anumita masura de imprumuturi de la organizatiile internationale", a spus Kopits, fost membru al consiliului monetar al bancii centrale, citat de NewsIn.

Tinand cont de situatia actuala, Ungaria va avea probabil nevoie sa apeleze la un al doilea pachet sustinut de FMI anul viitor, a aratat el.

"Investitorii cauta acum teritorii sigure, ceea ce inseamna ca avem nevoie sa concuram (pentru finantare) cu obligatiunile emise de Statele Unite sau de alte state europene", a adaugat Kopits.

Parlamentul Ungariei a creat in acest an un Consiliu Bugetar, alcatuit din trei membri, al carui obiectiv este sa analizeze tendintele bugetului si sa faca recomandari legate de buget, pentru a intari disciplina fiscala.

Ungaria a fost prima tara din UE care a obtinut un pachet de finantare, in principal de la FMI si Comisia Europeana. Intre timp, Letonia si Romania au primit si ele sprijin financiar multilateral, iar unii experti sustin ca si Letonia sau Bulgaria ar putea urma exemplul.