In acelasi timp, produsul intern brut (PIB) al Japoniei ar urma sa scada cu 5,3% anul acesta, in timp ce in 2010, PIB-ul va creste cu 1,5%. In ceea ce priveste economia Statelor Unite, comprimarea de anul acesta este estimata sa ajunga la 2,4%, urmand ca economia sa isi revina anul viitor, inregistrand o crestere cu 2%.

Anul trecut, economia zonei euro a crescut cu 0,7%, cea a Japoniei s-a comprimat cu 0,7%, in timp ce PIB-ul Statelor Unite a avansat cu 1,1%, scrie NewsIn.

In ceea ce priveste China, Banca Mondiala estimeaza ca PIB-ul acesteia va creste cu 6,5% in 2009 si cu 7,5% in anul urmator.

Economia Rusiei se va comprima anul acesta cu 4,5%, in timp ce cresterea economica va stagna in 2010. De asemenea, Banca Mondiala estimeaza ca economiile tarilor in curs de dezvoltare vor creste cu 2,1% in 2009, fata de 5,8% in 2008, ceea ce reflecta deteriorarea conditiilor financiare globale.

In raportul actualizat, Banca a subliniat ca, desi vom asista la o revenire a cresterii economice, activitatea va ramane slaba, in timp ce rata crescuta a somajului si ajustarile semnificative din fiecare sector vor persista in urmatorii doi ani.

Europa si Asia Centrala au fost printre cele mai afectate de ultimele tendinte ale evolutiei economice, considera Banca Mondiala. PIB-ul acestei regiuni ar putea scadea cu 2% in 2009, fata de o crestere cu 4,2% in 2008.

In acest context, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a anuntat marti crearea unui fond global de comert de 50 miliarde dolari si a cerut liderilor G20 sa sprijine eforturile pentru stimularea schimburilor comerciale mondiale, afectate de criza economica globala. Comertul mondial este estimat sa scada cu 6% in 2009, conform ultimelor previziuni ale Bancii, marcand cel mai amplu declin din ultimii 80 de ani.