Premierul Robert Fico a declarat ca economia Slovaciei s-ar putea comprima cu pana la 1%, in timp ce guvernatorul bancii centrale, Ivan Sramko, a spus ca nu poate exclude posibilitatea unei cresteri negative in acest an.

"In zona euro, comprimarea economica este estimata, in medie, la 3%. Chiar si cele mai pesimiste previziuni arata ca Slovacia este cu doua, poate trei puncte procentuale peste media zonei euro", a declarat Fico dupa reuniunea consiliului guvernamental anticriza.

Institutul slovac de statistica a anuntat ca Slovacia nu a inregistrat o crestere economica negativa de la dobandirea independentei, in 1993, dupa scindarea pasnica a Cehoslovaciei.

Banca centrala estimeaza in prezent o crestere reala a produsului intern brut (PIB) de 2,1% si Ministerul de Finante prevede o crestere de 2,4%, insa ambele institutii au atentionat asupra riscurilor de coborare a previziunilor.

Slovacia nu a trebuit sa salveze nicio banca de la faliment, pentru ca s-au concentrat pe finantare interna sustinuta de depozite.