Produsul intern brut (PIB) al statelor din Europa emergenta va scadea cu 3,1% in 2009, dupa o crestere de 4% anul trecut, a spus seful departamentului de ratinguri suverane pentru Europa emergenta al Fitch, Edward Parker, arata un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Acesta a spus ca este asteptata o revenire de 1,4% in 2010, insuficienta pentru prevenirea cresterii somajului si a presiunilor asupra finantelor publice, dupa cresteri economice medii de 6,8% pana in 2007, in regiune.

Economiile din Europa emergenta vor inregistra in 2009 cele mai accentuate scaderi de la colapsul sistemului economic comunist planificat, din anii ‘90, ceea ce arata cat de greu au fost lovite aceste economii de catre socurile financiare internationale, scrie NewsIn.

Agentia de evaluare subliniaza ca trebuie facuta o diferentiere intre tarile din aceasta regiune, ce nu trebuie tratata ca un intreg, asa cum s-a putu observa in anumite decizii privind ratingurile de tara. Fitch a retrogradat 10 tari din Europa emergenta, din august 2008.
Pentru zona euro, Fitch estimeaza o scadere cu 3,4% a PIB-ului in 2009, dupa o crestere cu 0,7% in 2008. In 2010, economia zonei euro ar trebui sa avanseze cu 0,4%.

In ceea ce priveste economia mondiala, aceasta ar trebui sa scada cu 2,7% in 2009 si sa creasca cu 1,4% in 2010. In 2008, economia globala a crescut cu 1,7%.

Potrivit agentiei de evaluare, cele mai expuse economii in fata scaderii dramatice a comertului global si fluxurilor financiare sunt ale Ungariei si Kazahstanului, in timp ce Polonia si Turcia sunt cel mai putin afectate de conditiile economice precare, nefiind totusi imune la aceste socuri.

Dintre cele 21 de state pe care le acopera in regiune, Fitch estimeaza ca economia a 19 dintre acestea se va comprima, in timp ce cresterea economica va stagna intr-un stat. Fitch estimeaza ca PIB-ul Rusiei si Turciei va scadea cu 3%, in timp ce cresterea economica din Polonia va fi zero.

Economiile din Europa centrala, excluzand Polonia, vor fi afectate sever prin intermediul comertului, in contextul in care sunt relativ deschise, iar exporturile lor depind mai ales de industrii cu o evolutie ciclica, precum cea auto.

Statele cu un deficit major de cont curent si dependenta puternica fata de finantare in valuta, mai ales statele Baltice, se vor confrunta cu scaderi ale cererii pe piata nationala, in contextul in care trebuie sa corecteze urgent dezechilibrele macroeconomice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri