Summitul G20 a decis, la Londra, cresterea considerabila a rersurselor institutiilor financiare internationale in vederea combaterii recesiunii, precum si publicarea unei liste cu paradisurile fiscale, consfintind, dupa cum a spus premierul britanic, aparitia "unei noi ordini mondiale".
Masurile luate de G20 ar urma sa permita injectarea a 5.000 miliarde de dolari in economia mondiala pana la sfarsitul lui 2010, potrivit lui Gordon Brown, relateaza AFP.

Liderii principalelor economii s-au reunit pentru "a face fata celei mai mari provocari aparute in economia mondiala in vremurile moderne", potrivit comunicatului final, mult mai agresiv si concret decat la majoritatea reuniunilor de acest gen.

Ei au decis triplarea resurselor FMI la 750 miliarde de dolari, permit FMI sa emita Drepturi Speciale de Tragere (DST) in valoare de 250 miliarde de dolai si sa vanda aur, totul reprezentand un total de 1.100 miliarde de dolari. De asemenea, G20 va aloca 250 miliarde de dolari pentru sustinerea comertului international, scrie NewsIn.

Va fi publicata o lista cu paradisurile fiscale, imediat, de catre ODCE, pentru descurajarea evaziunii fiscale, lucru cerut de Germania si Franta. "Era secretului bancar a trecut", potrivit comunicatului.

Tarile din G20 au convenit sa aplice "noi reguli" privitoare la salariile si bonusurile liderilor la nivel mondial.

Un conflict a aparut in ultimele zile intre tarile europene, doritoare sa se aplice prioritar o reforma a reglementarii financiare, si SUA, care doreau noi angajamente de relansare din partea partenerilor lor, insa aceste divergenete nu apar in comunicatul final.

Premierul britanic considera ca summitul a marcat aparitia unei "noi ordini mondiale" in urma crizei economice, salutand "ziua in care lumea
s-a unit pentru a combate recesiunea". "Plecam de la principiul ca prosperitatea este indivizibila, ca o crestere, pentru a fi durabila, trebuie sa fie impartita. Credem ca singura baza sigura pentru o globalizare sustenabila si cresterea prosperitatii pentru toti este o economie deschisa, bazata pe principiile de piata, pe reglementare eficienta si pe institutii mondiale solide", potrivit comunicatului.

Majoritatea liderilor s-au declarat foarte multumiti de rezultate. Statele Unite au salutat angajamentele "remarcabile" asumate de liderii din G20 joi, iar cancelarul german Angela Merkel a spus ca s-a ajuns la un "compromis istoric in conditiile unei crize iesite din comun".

Presedintele francez Nicolas Sarkozy s-a declarat "multumit" de rezultatele inregistrate la summitul G20 in materie de reglementare a sistemului finciar international, "rezultate dincolo de ce ne puteam imagina".

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a salutat rezultatul "mai ambitios decat se astepta". "Daca priviti concluiziile summitului, este corect sa spunem ca sunt mai ambitioase decat ne asteptam", a declarat Barroso, dupa summit. Ele sunt rezultatul unei "munci asidue" si al unei "actiuni colective", care vor permite repunerea economiei mondiale "pe picioare" in urmatoarele luni.

Manifestatiile anti-G20 au fost limitate, protestatarii fiind tinuti la diastabnta d centrul de expozitii Excel, unde a avut loc summitul. Zeci de persoane au fost retinute miercuri, iar un trecator a decedat, tot miercuri, in conditii inca neelucidate.

Bursele au reactionat pozitiv in fata demonstratiei de unitate a liderilor, incheind in crestere cu peste 4% la Londra si 5% la Paris.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri