Pietele prevedeau o coborare cu 0,5 puncte procentuale. Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, va tine o conferinta de presa pentru a explica decizia.

Participantii vor sa afle daca BCE va continua sa coboare dobanda si daca va urma exemplul altor mari banci centrale si va cumpara datorii corporatiste sau guvernamentale pentru a majora rezervele monetare, intr-o masura cunoscuta ca relaxare cantitativa, realteaza NewsIn.

"BCE a surprins piata si intrebarea cea mare este daca vor incetini ritmul masurilor conventionale pentru a accelera masurile neconventionale", a declarat Ian Stannard, analist in cadrul BNP Paribas.

Euro s-a apreciat la 1,3418 dolari/euro, de la nivelul de 1,3330 dolari/euro la care se situa inainte de decizia BCE. Euro a revenit ulterior la 1,3370 dolari/euro, in urcare cu 1%.

Mai devreme, dolarul s-a depreciat semnificativ, in rand cu yenul, in contextul in care apetitul investitorilor pentru risc a fost sustinut de aprecierea burselor, pe fondul sperantelor ca recesiunea mondiala se va tempera si ca summitul G20 va duce a mai multe actiuni guvernamentale de sustinere a ecoinomiei.

"In cadrul reuniunii G20, accentul a trecut de la stimulii fiscali la rolul Fondului Monetar International (FMI). Se pare ca resursele FMI pot fi majorate semnificativ", a declarat Robert Minikin, strateg valutar in cadrul Standard Chartered.

Indicele dolarului, ce ii masoara performantele in raport cu un cos de valute, a scazut cu 0,6%, la 84.900 puncte. Insa slabiciunea majora a yenului a dus dolarul la un maximum al ultimele cinci luni in raport cu moneda japoneza, la 99,90 yeni/dolar. Euro s-a apreciat cu 2,2, la 133,55 yeni/dolar.