Cresterea capitalului fusese prevazuta initial pentru 2010, insa a fost devansata pentru acest an, fiind una dintre solutiile prevazute in masurile anti-criza. Cererea pentru majorarea anticipata a capitalului subscris a fost sustinuta de consiliul directorilor BEI din decembrie 2008 si, ca urmare, a fost supusa boardului guvernatorilor format din cei 27 de ministri de finante din UE, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene (CE).

Capitalul subscris al BEI a crescut, astfel, cu 40%, la 232,4 miliarde euro, iar majorarea va fi efectuata printr-un transfer de la rezervele suplimentare ale BEI la capitalul subscris si varsat. Scopul acestei masuri este ca statele membre sa nu fie obligate sa aduca resurse noi.

Romania a negociat cu FMI, Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale, un pachet de finantare pe doi ani, de aproximativ 20 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro vor proveni de la FMI, 5 miliarde euro de la UE, iar restul de la BERD, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale.