"Prevedem ca PIB-ul Ucrainei va scadea cu 9% in 2009, insa exista si riscul unei deteriorari ulterioare a acestor previziuni", in cazul in care situatia economica mondiala continua sa se agraveze si in cazul in care "autoritatile ucrainene amana aplicarea principalelor masuri anticriza", a declarat Rouslan Piontkivski, economist al Bancii Mondiale in Ucraina, potrivit NewsIn.

"Estimam ca va avea loc o revenire lenta a cresterii, la 1% in 2010, urmata de o accelerare medie anuala de 4-5% incepand cu 2012", a mai spus Piontkivski in cadrul unei conferinte de presa.

Cresterea economica a Ucrainei a fost de circa 7% pe an, incepand din 2000, si a incetinit anul trecut la 2,1%.

Pentru 2009, guvernul prevede oficial o crestere a PIB-ului cu 0,4%, in timp ce expertii independenti estimau in februarie o comprimare de cel putin 5%.

In contextul crizei economice globale, Ucraina a solicitat in martie un nou imprumut de un miliard dolari de la Banca Mondiala, pentru sustinerea programului de dezvoltare, conform cotidianul Pravda.

Vicepremierul ucrainean Grigori Nemirea a spus anterior ca s-a analizat posibilitatea majorarii creditului pentru dezvoltare si acordarea lui in prima jumatate a acestui an, in loc de a doua jumatate a anului.

Acesta a mentionat ca, anterior, pentru acest program, erau alocate 500 milioane dolari, in a doua jumatatea a anului. Nemirea a amintit ca prima transa, de 500 de milioane de dolari, a fost primita de Ucraina de la Banca Mondiala in luna decembrie 2008.