Moneda euro ar putea fi adoptata in viitor de intreaga Uniune Europeana, insa extinderea zonei de utilizare nu trebuie sa fie grabita, a declarat Christian Noyer, membru al consiliului guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE), citat de Reuters.
"Moneda euro este menita sa acopere intreaga Uniune Europeana, insa extinderea nu trebuie facuta in graba. Extinderea pripita, pentru ca ne confruntam cu o criza, ar fi periculoasa", a declarat Noyer pentru postul francez de radio BFM, anunta NewsIn.

Noyer a mai spus ca liderii mondiali trebuie sa abordeze problema marilor dezechilibre economice mondiale odata cu incheierea crizei si a subliniat ca BCE are in continuare posibilitatea de a relaxa politica monetara.
Oficialul a spus ca adoptarea euro ar putea fi problematica pentru tarile ce vor sa adere la zone euro, avand in vedere diferentele economice dintre acestea si a pledat impotriva grabirii procesului.

"Pentru noi, procedura ar complica serios gestionarea politicii monetare si cred ca o decizie pripita ar avea efecte negative asupra tuturor", a mai spus Noyer.

In ceea ce priveste necesitatea ca unele tari din Europa de Est sau Marea Britanie sa adopte euro, oficialul BCE a spus, fara sa numeasca vreo tara, ca aceste state ar putea gasi alte solutii.

"Sunt alte moduri de a le ajuta sa depaseasca aceasta perioada dificila", a spus Noyer.

In aceasta saptamana, Financial Times a citat un raport al Fondului Monetar International (FMI) ce sustine ca statele Uniunii Europene, din Europa Centrala si de Est, care se confrunta cu probleme, ar trebui sa treaca la euro chiar daca nu ar deveni membre cu drepturi depline ale zonei euro.

Potrivit acestui raport, cele 16 state membre ale zonei euro ar putea sa relaxeze conditiile de intrare, astfel incat aceste tari sa devina membre cu drepturi restranse, fara drept de reprezentare in cadrul Bancii Centrale Europene.

Insa Comisia Europeana, ce recomanda daca o tara este potrivita pentru a adopta euro, a respins informatiile din articolul de presa, sustinand ca citeaza numai un raport intern, aparut cu o luna in urma.

Ewald Nowotny, membru al consiliului BCE, a spus ca adoptarea unilaterala a euro este imposibila din punct de vedere legal si ca ar afecta zona euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri