Plafonul actual a fost deja marit la 25 miliarde euro de ministrii de finante ai UE, in decembrie 2008, insa intensitatea crizei financiare internationale determina o noua majorare a acestor fonduri pentru acele state care nu beneficiaza inca de protectia oferita de moneda unica.

"Aceasta initiativa demonstreaza ca mecanismele de solidaritate ale UE exista si pot deveni mai puternice, spre a ajuta statele membre cele mai vulnerabile. Datorita acestei facilitati, care este deja folosita de trei state, statele membre vor putea sa reziste presiunilor create de criza economica", a declarat comisarul european pentru economie si afaceri monetare, Joaquin Almunia.

Ungaria si Letonia beneficiaza in prezent de sprijin pe termen mediu de la CE, prin aceasta facilitate, de pana la 6,5 miliarde euro, respectiv 3,1 miliarde euro. De asemenea, Comisia a anuntat ca vrea sa imprumute Romania cu pana la 5 miliarde miliarde euro pana in primul trimestru din 2011, o propunere formala in acest sens fiind asteptata spre sfarsitul acestei luni.

Romania a negociat un pachet de finantare de aproape 20 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro vor proveni de la Fondul Monetar International (FMI), 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, iar restul de la mai multe institutii financiare internationale.