Irlanda a coborat luni estimarile privind cresterea economica, iar institutul britanic pentru cercetare economica a anuntat ca economia Regatului s-a comprimat cu 1,5% in primul trimestru din 2009, ambele stiri creionand criza in care se afla economii despre care odata se vorbea la superlativ.
Guvernul Irlandei a revizuit in scadere estimarile privind cresterea produsului intern brut, a crescut taxele si va prelua controlul creditelor imobiliare neperformante ale bancilor, pentru protejarea statului si industriei financiare in fata celei mai severe recesiuni de la Al Doilea Razboi Mondial, conform Reuters.

"Increderea noastra, finantele si exporturile, precum si bancile noastre au avut de suferit", a declarat ministrul finantelor, Brian Lenihan. Costul protejarii Irlandei in fata incapacitatii de plata a crescut dupa ce ministrul a anuntat ca guvernul va plati cu obligatiuni pentru activele bancare, anunta NewsIn.

Guvernul incearca sa scape de o criza fiscala in continua crestere, in contextul in care economia ar putea scadea cu 8% anul acesta, un declin record. Pentru temperarea deficitului public, guvernul va creste taxele pe venit, tigari, combustibil si va elimina anumite scutiri de taxe, mai spus Lenihan.

Dupa o crestere economica medie anuala de 7% intre 1994 si 2007, cand Irlanda a devenit cunoscuta sub numele de "Tigru Celtic", produsul intern brut (PIB) a scazut anul trecut pentru prima data in ultimii 25 de ani.
Banca centrala a Irlandei a estimat la inceputul lunii o scadere a PIB-ului al cu 7% in 2009 si cu 3% in anul urmator. Comprimarea economica inregistrata in intervalul 2008-2010 va depasi 12%, ceea ce marcheaza o scadere fara precedent.

Economia Irlandei, care a avut multa vreme cea mai mare rata de crestere din zona euro, este prima din regiune care a intrat in recesiune, la inceputul lui 2008.

In Marea Britanie, datele publicate miercuri de institutul national pentru cercetare economica si sociala (Niesr), au aratat ca economia s-a comprimat cu 1,5% in primul trimestru din 2009, in timp ce recesiunea care a cuprins Regatul incepe sa semene din ce in ce mai mult cu cea din 1979.

In ultimele trei luni din 2008, produsul intern brut (PIB) scazuse cu 1,6%, potrivit datelor aceluiasi institut, printre clientii caruia se numara si Departamentul Trezoreriei. De asemenea, increderea consumatorilor a atins luna trecuta cel mai mic nivel din ultimii patru ani, arata un raport separat al Nationwide Building Society.

Rata somajului creste cu cel mai rapid ritm din ultimele trei decenii, ceea ce exercita presiuni asupra premierului Gordon Brown sa dubleze din nou eforturile sale pentru revenirea cresterii economice, inaintea alegerilor urmatoare. Banca centrala a Marii Britanii va mentine, cel mai probabil, rata dobanzii neschimbata, la minumul din ultimele trei secole, de 0,5%, in cadrul intrunirii de joi.

Miliardarul american George Soros a declarat la sfarsitul lunii martie pentru cotidianul The Times ca este posibil ca Marea Britanie sa fie nevoita sa recurga la un imprumut FMI, in cazul in care criza bancilor din aceasta tara va continua.

Marea Britanie nu a mai cerut ajutor de la FMI din 1976, cand inflatia se apropia de 27%. Londra a cerut atunci 3,9 miliarde de dolari, un record pentru perioada respectiva.

Nici Franta nu a scapat miercuri de stirile negative privind economia, dupa ce deficitul comercial a crescut la 4,1 miliarde euro in februarie, accentuand adancirea incetinirii economice.

Cifrele revizuite in coborare arata ca, in ianuarie, deficitul comericial al celei de-a doua economii din zona euro atinsese 3,7 miliarde euro.

Datele separate ale bancii centrale a Frantei mizeaza pe o scadere a economiei cu 0,8% in primul trimestru, fata de estimarile anterioare care indicau o comprimare cu 0,6% a economiei. In acelasi timp, multi analisti independenti sunt de parere ca economia se va comprima cu cel putin 1% in primul trimestru din 2009.

Stirile despre cele trei "locomotive" economice de odinioara vin sa completeze previziunile Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care a estimat ca economia zonei euro se va comprima cu 4,1% in acest an, iar somajul va creste semnificativ. De asemenea, Banca Mondiala a estimat ca economia zonei euro va scadea cu 2,7% in 2009, urmand sa creasca cu 0,9% in anul urmator.

Eurostat a revizuit marti in scadere datele privind scaderea economiilor din zona euro, PIB-ul acestora reducandu-se cu 1,5% fata de ultimele trei luni din 2007. In estimarea anterioara se anticipa o scadere de 1,3% fata de octombrie-decembrie 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri