Statul african a permis utilizarea mai multor monede straine, din ianuarie 2009, pentru domolirea unei hiperinflatii care a lasat dolarul zimbabwian aproape fara valoare, scrie NewsIn.

Ziarul guvernamental Sunday Mail a spus ca guvernul lui Mugabe si liderul opozitiei, Morgan Tsvangirai, au decis ca moneda nationala ar trebui reintrodusa cand productia industriala va ajunge la 60% din capacitate, comparativ cu nivelul actual de 20%.

Joi, biroul de statistica al tarii a anuntat ca preturile de consum au scazut cu 3% in martie fata de februarie, dupa o diminuare cu 3,1% in luna precedenta.

Criticii spun ca Mugabe, care conduce Zimbabwe din 1980, a distrus una dintre cele mai promitatoare economii din Africa prin politici controversate ce au inclus nationalizarea fermelor detinute de albi si trecerea acestora in administrarea fermierilor de culoare, fara experienta in domeniu.

Mugabe a respins criticile si a spus ca economia a fost sabotata de cei care s-au opus politicilor sale de nationalizare.
Zimbabwe cauta sprijin extern pentru injectarea in economie a 2 miliarde de dolari, in conditiile in care rata somajului depaseste 90%.