Noul fond, GS Vintage Fund V, urmeaza exemplul celor dinaintea sa, pentru care Goldman a strans aproape 6 miliarde dolari si vizeaza indeosebi tranzactii de tip secondaries (exit-uri catre alt fond de private equity), de la un 1 milion de dolari pana la valori de peste 1 miliard de dolari.

Potrivit cotidianului The Wall Street Journal, noul fond este cel mai mare de acest tip, lansat vreodata. In luna august 2008, un consortiu in frunte cu Goldman a fost de acord sa cumpere unele holdinguri cu capital privat care au rezultat din divizarea bancii olandeze ABN Amro Holding NV.

Fondurile de investitii cu capital de risc ridicat (private equity) sunt fonduri de investitii al caror capital este ridicat in mod privat, reprezentand o alternativa pentru companii la solutiile clasice de finantare prin intermediul unei institutii creditoare sau al pietei de capital.

“Aceasta este cel mai activ segment al pietei in actualul context. In prezent daca te uiti la un activ care costa 65 de centi si astepti o saptamana, il poti cumpara la 50 de centi”, spune John Morris, director de investitii la Harbourvest Partners LLC din Boston, cu investitii private de 30 miliarde de dolari.

Banca americana a raportat la jumatatea lunii februarie pierderi trimestriale de 2,12 miliarde dolari, pentru prima data din 1999, cand a fost listata, in contextul in care valoarea activelor a scazut.

Goldman Sachs, ce inregistrase un profit record pe Wall Street in 2007, a fost nevoita sa disponibilizeze 10% din angajati in noiembrie 2008, dupa ce actiunile sale s-au depreciat cu 69% in 2008.