Analistii estimasera anterior ca numarul celor care vor cere protectie juridica in fata creditorilor anul acesta va depasi recordul de 2.864 atins in 2008, in contextul in care companiile si-au epuizat rezervele de lichiditati, iar cererea si creditarea raman la un nivel scazut, anunta NewsIn.

PWC a anuntat ca 1.380 de companii si persoane fizice au cerut protectie in fata creditorilor din ianuarie pana in martie, fata de 408 in aceeasi perioada din 2008, cand a avut loc primul "inghet" al economiei spaniole. Cifrele pentru cele trei luni analizate au depasit totalul din 2007.

O noua lege ar creste viteza proceselor de insolventa in fata curtii de justitie, ceea ce ar duce la cresterea cererilor la peste 4.000 anul acesta.

Spania a avut parte de cea mai puternica rata de crestere din toate economiile majore din zona euro, timp ce zece ani, dar incetinirea cresterii globale a afectat puternic economia care se baza pe sectorul imobiliar. Potrivit estimarilor bancii centrale a Spaniei, produsul intern brut (PIB) ar urma sa scada cu 3% anul acesta.

Datele vin in contextul in care presedintele ANOFM, Silviu Bian, spunea la inceputul lunii martie ca din totalul de 473.091 cetateni straini inregistrati in luna februarie la oficiile de somaj din Spania, 65.473 erau someri de nationalitate romana si, dintre acestia, doar 37.492 primesc somaj.