Japonia vrea sa promoveze benzile desenate manga, pentru sprijinirea economiei ce a fost grav afectata de criza economica globala, decizia facand parte din planul de stimuli economici anuntat saptamana trecuta, scrie The Guardian.
Ca parte a noului pachet de stimuli financiari de 15.000 miliarde yeni, facut public vineri de catre oficialii niponi, Japonia spera sa castige din exporturile industriei "soft": benzi desenate manga, desene animate, jocuri video si muzica pop. Astfel, Japonia vrea sa creasca exporturile in acest domeniu de la 2% la 18% in urmatorii zece ani, in urma carora s-ar crea 500.000 de noi locuri de munca.

"Benzile desenate si jocurile video, dar si produsele vestimentare, au atras atentia consumatorilor din toata lumea", a declarat vineri premierul Taro Aso, un fan al benzilor desenate manga.

"Din pacate, aceasta industrie nu este legata de afacerile de peste ocean. Prin imbinarea popularitatii industriei japoneze soft de afaceri, doresc sa creez o piata de 20-30.000 miliarde yeni, pana in 2020, si 500.000 de noi locuri de munca", a adaugat acesta.

Scepticii vor privi orientarea premierului catre industria benzilor desenate drept o schema inaintea alegerilor, in contextul in care Aso doreste sa creasca in popularitate.

Agentia pentru afaceri culturale a cerut 12 miliarde yeni pentru punerea la punct a unui centru national pentru arte media, care ar urma sa promoveze cultura nipona pe plan international. Benzile desenate manga acopera toate temele posibile, de la povesti pentru copii, la cele cu caracter istoric si politic, sport si chiar pornografie.

Piata tranditionala a benzilor desenate manga castiga putin peste 400 miliarde yeni in 2007, de la aproximativ 580 miliarde yeni cu zece ani in urma, in timp ce vanzarile de benzi desenate in format electronic sunt asteptate sa urce la peste 70 miliarde yeni pana in 2012.

Pachetul de stimuli este cel de-al treilea de cand Aso a devenit premier, in septembrie 2008, si ridica cheltuielile totale la 25.000 miliarde yeni.
Cheltuielile includ 1.900 miliarde yeni pentru sustinerea pietei muncii, 3.000 miliarde yeni pentru initiative in sectorul financiar, 1.600 miliarde yeni pentru investitii in tehnologii cu un grad scazut de emisii de dioxid de carbon si 2.000 miliarde yeni pentru sanatate si ingrijirea copiilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri