Membrul consiliului guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE), Athanasios Orphanides, a avertizat ca banca ar putea continua actiunile de reducere a dobanzii cheie si in lunile viitoare, pentru scaderea riscului unei deflatii in zona euro.

"Daca inflatia ameninta sa ramana semnificativ sub 2% pentru o perioada indelungata, atunci alte masuri suplimentare de relaxare a politici monetare ar urma sa fie luate, pentru evitarea acestei situatii. Riscul unei deflatii a crescut in ultimele luni", a declarat Athanasios Orphanides, care este si presedintele bancii centrale din Cipru, citat de NewsIn.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a indicat ca banca centrala va reduce dobanda cheie de la nivelul actual de 1,25% si va anunta luna viitoare masuri suplimentare care nu fac parte din cele standard, pentru temperarea celei mai severe recesiunii din ultimii 60 de ani.

Luna aceasta, BCE a redus dobanda cheie cu un sfert de punct procentual, sub estimarile economistilor, si a amanat o decizie in ceea ce priveste noi masuri de sprijin economic.

Punctul de vedere al lui Orphanides "este in conformitate cu realitatea", a declarat un economist din cadrul bancii BNP Paribas din Londra. "Ne asteptam la o continua slabiciune a economiei si inflatie negativa, ceea ce ar determina o alta relaxare a politicii monetare a BCE, inainte de sfarsitul anului. Tinta noastra pentru cel mai scazut nivel al dobanzii este de 0,25%", a mai spus economistul.

Banca centrala americana, Federal Reserve, Bank of England si banca centrala a Japoniei au deja rata dobanzii coborata pana aproape de zero si injecteaza bani in economie prin cumpararea de datorii guvernamentale si ale corporatiilor. Orphanides, un fost economist in cadrul Federal Reserve, vrea ca BCE sa aiba o politica monetara mai expansiva.

La inceputul lunii aprilie, Trichet declarase ca revenirea economiei mondiale ar trebui sa se produca in cursul anului 2010, dupa un 2009 in care vor fi inregistrate rezultate foarte negative.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Inalt oficial maghiar: Moneda euro, "o greseala strategica"