Volatilitatea zlotului polonez ar putea scadea, datorita sprijinului acordat de Fondul Monetar International (FMI), a declarat ministrul de finante, Jacek Rostowski, relateaza Reuters.
Marti, Rostowski a anuntat ca Polonia va fi cea de-a doua tara, dupa Mexic, ce va apela la linia flexibila de creditare oferita de FMI, iar cuantumul sumei cerute se va ridica la 20 miliarde dolari. In acelasi timp, seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca se asteapta ca FMI sa aprobe rapid aceasta cerere.

"Sper ca perioada de volatilitate a zlotului sa fi trecut. Cred ca accesul la fondurile FMI ne va ajuta in acest sens", a declarat Rostowski pentru postul de radio Tok FM, conform NewsIn.

Zlotul s-a depreciat cu peste 30% fata de euro, de la nivelul maxim atins, dar a castigat peste 15% ulterior. Volatilitatea acestuia a fost unul dintre cele mai mari obstacole in calea intrarii Poloniei in anticamera de asteptare pentru zona euro, mecanismul ERM-2, pana in iunie, o masura necesara inaintea ca guvernul sa adopte moneda unica in 2012.

Anterior, ministrul declarase ca Polonia va intra in ERM-2 in prima jumatate din 2009 sau cel tarziu in toamna.

Noua linie flexibila de creditare oferita de FMI se adreseaza economiilor emergente ce intrunesc conditiile impuse. Programul ofera acestor tari acces la fonduri pe care le pot lua imediat sau pe care le pot folosi in cazul in care conditiile economice se inrautatesc.

Letonia, Romania, Ungaria, Ucraina si alte tari din regiune au cerut sprijinul FMI, dupa ce aversiunea globala fata de risc si blocarea creditarii au ingreunat accesul la capital.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri