Astfel, produsul intern brut (PIB) al celei de-a treia economii a lumii a crescut cu 6,1% in primul trimestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In trimestrul precedent, economia chineza crescuse cu 6,8%, informeaza NewsIn.

Totusi, productia industriala si investitiile au crescut, indicand ca planul de relansare al premierului Wen Jiabao, de 4.000 yuani (585 miliarde dolari) incepe sa dea rezultate.

”Au stabilizat economia si acum provocarea este cum sa sprijine consumul si investitiile private”, a spus Stephen Green, analist in cadrul Standard Chartered Plc.

Productia industriala a urcat cu 8,3% in martie, in termeni anuali, in crestere comparativ cu avansul de 3,8% inregistrat in primele doua luni. Economia chineza a crescut cu 9% in 2008 si cu 13% in 2007.

Banca Mondiala estimeaza ca produsul intern brut al Chinei va creste cu 6,5% in 2009 si cu 7,5% in anul urmator. China tinteste o crestere economica in 2009, chiar daca economiile din Statele Unite si Japonia se comprima.

Economia tarii da "semne timpurii" de stabilizare, in conditiile in care investitiile sustinute de guvern contrabalanseaza o incetinire a exporturilor, potrivit estimarilor din martie ale Bancii Mondiale.

OCDE mizeaza pe o crestere cu 6,3% a economiei chineze, in 2009, comparativ cu o contractie de 4% a economiei americane si de 6,6% pentru economia Japoniei.