UE va mentine criteriile de adoptare a monedei europene, din cauza temerii ca unele tari ar putea fi incapabile sau s-ar putea opune costurilor economice si politice de ajustare la zona euro, insa adoptarea monedei unice ar ridica unele ratinguri cu 1-2 trepte, a anuntat agentia de rating Fitch.
"In ciuda ingrijorarilor UE in legatura cu problemele cu care se confrunta unele tari din estul Europei, a disponibilitatii de a acorda asistenta financiara substantiala si a posibilei atractivitati politice a unei remedieri rapide, Fitch nu se asteapta la o relaxare a politicii UE de intrare in zona euro", se arata in comunicatul Fitch, citat de NewsIn.

Astfel, in opinia analistilor Fitch, autoritatile UE sunt in continuare impotriva unei adoptari premature a monedei europene, din cauza temerii ca "unele tari ar putea ulterior sa fie incapabile sau s-ar putea opune costurilor economice si politice de ajustare la zona euro si ar putea chiar sa vrea sa o paraseasca, ceea ce ar afecta alte tari care folosesc moneda unica".

In plus, Fitch mentioneaza ca UE se opune unei adoptari unilaterale a monedei europene, cum este cazul in Muntenegru sau Kosovo.

"Per total, in ciuda unor rezerve aparute pe fondul unor provocari legate de ajustarile cu care s-ar putea confrunta, Fitch crede ca accesul la zona euro ar fi o nota net pozitiva pentru tarile din Europa de Est, pentru ca ar reduce la un nivel neglijabil din riscurile asociate balantei de plati si crizei valutare", se mai arata in comunicat.

De asemenea, adoptarea monedei unice ar putea duce la ridicarea ratingului pentru creditele in valuta cu 1-2 trepte, sustin analistii Fitch.

"In cazul unei relaxari neasteptate a politicii UE, care ar deschide calea unei adoptari euro mai devreme, atunci Fitch ar raspunde prin actiuni pozitive in ce priveste ratingul tarilor in cauza", a spus directorul pe tarile emergente al Fitch, Edward Parker.

Fitch aminteste in cadrul comunicatului ca actualele ratinguri de tara nu iau in calcul adoptarea mai rapida a monedei europene, decat in cazul in care tarile respective vor reusi sa indeplineasca criteriile de la Maastricht.

Agentia de rating estimeaza ca Romania va adopta moneda unica europeana in 2015, odata cu Bulgaria, insa sustine ca orarul ar putea fi modificat.

La inceputul lunii aprilie, Financial Times a citat un raport confidential apartinand Fondului Monetar International (FMI) conform caruia statele Uniunii Europene, din Europa Centrala si de Est, care se confrunta cu probleme ar trebui sa treaca la euro chiar daca nu ar deveni membre cu drepturi depline ale zonei euro.

Comisia Europeana (CE) a refuzat sa comenteze raportul aparut in Financial Times, insa a sugerat ca este depasit si a precizat ca Uniunea Europeana (UE) a luat mai multe masuri pentru a ajuta Europa de Est sa depaseasca criza financiara mondiala.

CE recomanda daca o tara este potrivita pentru a adopta euro, iar decizia finala tine de guvernele din zona euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri