Astfel, FMI arata in raport ca recesiunea globala si criza financiara vor duce, cel mai probabil, la o scadere nemaiintalnita a productiei, informeaza NewsIn.

Economistii FMI au ajuns la aceasta concluzie prin compararea actualei crize cu cele inregistrate anterior la nivel mondial. Acestia nu au avansat o data pentru reluarea cresterii economice.

FMI a avertizat ca declinul intrarilor de capital in tarile emergente va dura, din cauza problemelor cu care se confrunta bancile din tarile dezvoltate.

Riscurile sunt predominante in Europa de Est, unde problemele bancilor-mama din Europa de Vest, care domina peisajul bancar local, ameninta sectorul financiar local si economia.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a estimat la inceputul lunii ca economia mondiala se va comprima intre 0,5 si 1% in 2009.

Acesta a adaugat ca economia ar putea reincepe sa creasca in primele doua trimestre ale anului viitor.

FMI a anuntat in martie ca economia globala se va comprima cu pana la 1% anul acesta, pentru prima data de la Al Doilea Razboi Mondial.

Estimarile vin dupa ce Banca Mondiala a estimat ca economia zonei euro va scadea cu 2,7% in 2009, urmand sa creasca cu 0,9% in anul urmator. Noile estimari arata, de asemenea, o scadere a economiei globale cu 1,7% in 2009.