Datele oficiale arata ca deficitul bugetar a atins 4% din PIB in 2008, peste limita impusa de Uniunea Europeana (UE), de 3%. Letonia a cerut anul trecut un pachet de sprijin de 7,5 miliarde dolari, negociat de FMI.

Totusi, in contextul adancirii recesiunii, Letonia nu a intrunit conditiile impuse de Fond si astfel a pierdut a doua transa, de 200 milioane euro, care trebuia primita in martie, arata NewsIn.

Programul televizat "Ce se intampla in Letonia?" a publicat pe pagina de internet un document presuspus a fi o scrisoare confidentiala din partea Fondului si Comisiei Europene catre guvernul leton, dupa o vizita in martie.

Documentul arata ca Letonia are nevoie de "ajustari urgente si fundamentale pentru prevenirea derapajelor fiscale". Un purtator de cuvant al FMI a declarat ca fondul nu comenteaza asupra informatiilor aparute in documentul respectiv.

"O serie de masuri planuite anterior nu au fost implementate si, in ritmul curent al cheltuielilor, deficitul ar putea atinge 12-12,5% din PIB in 2009", arata documentul.

Documentul arata ca Letonia ar trebui sa aiba un deficit de 4,9% din PIB anul acesta si in 2010. Guvernul a incercat sa cada de acord cu FMI asupra unui deficit bugetar de 7% anul acesta, pentru ca reducerile bugetare sa fie mai putin severe, dar fondul a respins ideea.

Ministerul Finantelor a cerut celorlalte ministere sa prezinte propuneri pentru reduceri bugetare de pana la 40%, in linie cu cerintele FMI.