PepsiCo, al doilea producator mondial de bauturi racoritoare, ofera echivalentul a 29,50 dolari/actiune pentru titlurile celei mai mari companii de imbuteliere a sa, Pepsi Bottling Group Inc., si 23,27 dolari/actiune pentru cele ale grupului PepsiAmericas Inc.

Oferta este cu 17% mai mare fata de pretul actiunilor celor doua companii, la inchiderea sedintei bursiere din 17 aprilie, a anuntat PepsiCo, potrivit NewsIn.

Cumpararea celor doua companii ar putea duce la cresterea castigurilor cu 15 centi/actiune si ar putea crea economii anuale inainte de taxe de peste 200 milioane dolari. Tranzactiile vor acorda grupului PepsiCo, care produce Pepsi, Gatorade si Tropicana, controlul asupra aproximativ 80% din vanzarile sale pe piata din America de Nord.

PepsiCo si compania rivala, Coca-Cola, vand concentrat pentru bauturi racoritoare unor companii licentiate de imbuteliere, care adauga apa si alte ingrediente, pentru ca mai apoi produsul astfel obtinut sa fie comercializat.

Castigurile per actiune au crescut cu 72 centi in primul trimestru, fata de 70 centi/actiune, in aceeasi perioada a anului trecut. PepsiCo detine 33% din Pepsi Bottling si 43% din PepsiAmericas, potrivit datelor Bloomberg.

Valoarea de piata a celor doua companii, dar si a PepsiCo, a scazut cu 26% in ultimul an.