Decizia vine in contextul in care noul guvern al Ungariei vrea sa creasca cu patru puncte procentuale, la 24%, taxa pe valoare adaugata (TVA), incepand cu luna iulie, si sa implementeze reduceri puternice ale ajutoarelor sociale, conform unui cotidian ungar.

Premierul ungar Gordon Bajnai, care a preluat la inceputul saptamanii functia de la Ferenc Gyurcsany, ar urma sa publice noile masuri, ce fac parte din program sau de combatere a crizei financiare, dupa prima sedinta guvernamentala, care va avea loc spre sfarsitul saptamanii.

Perspectiva asupra viitorului economic al Ungariei depinde de un imprumut de 25,1 miliarde dolari acordat de Fondul Monetar International (FMI), iar Bajnai a promis ca va lua masuri urgente pentru temperarea celei mai severe crize prin care a trece Ungaria in ultimii 20 de ani.

Ungaria a intrat in recesiune in al patrulea trimestru din 2008, dupa ce produsul intern brut (PIB) s-a comprimat cu 0,1%, fata de trimestrul anterior si cu o rata anuala de 2%, potrivit datelor Biroului Central de Statistica (KSH), publicate in februarie.