Ministrii de Finante comunitari au cerut statelor producatoare de titei sa mareasca rapid productia pentru a combate cresterea preturilor si au recomandat companiilor petroliere sa-si reinvesteasca o parte din profituri in activitati de explorare si rafinare, informeaza Mediafax. Dupa ce a prezidat o intalnire a ministrilor de Finante din Uniunea Europeana, organizata la Manchester, reprezentantul Marii Britanii, Gordon Brown, a cerut statelor membre ale OPEC sa mareasca productia cu o jumatate de milion de barili pe zi. „Aceasta problema globala necesita solutii globale“, a afirmat Brown, avertizand ca, pe langa impactul imediat asupra cresterii economice al preturilor de aproape 70 de dolari pe baril, exista posibilitatea ca cererea pentru petrol sa creasca cu 50% in urmatorii 20 de ani.

In cadrul unei declaratii comune, ministrii participanti cer firmelor petroliere sa-si sporeasca investitiile in capacitatile de explorare, producere si rafinare a petrolului, ca si in serviciile de energie alternativa. „Companiile energetice din intreaga Europa obtin profituri ridicate si ar fi rezonabil ca o parte din acestea sa fie utilizata pentru sprijinirea persoanelor sarace care au dificultati in a-si plati facturile pentru energie electrica si termica“, a adaugat ministrul italian al Economiei.

In Franta, grupurile Total si BP au decis sa reduca preturile cu 3 eurocenti pe litru pentru benzina fara plumb si cu 2 centi in cazul motorinei, dupa ce ministrul de Finante Thierry Breton, a avertizat ca ar putea majora impozitele.

Declaratia data la incheierea reuniunii de doua zile a ministrilor de Finante reflecta cresterea ingrijorarii politice privind impactul preturilor petrolului asupra cresterii economice, atat la nivel mondial, cat si european.