Declaratia oficialului vine dupa ce banca centrala, Reserve Bank of Australia (RBA), a estimat in 7 aprilie ca economia se va comprima in primul trimestru, scrie Reuters, conform NewsIn.

”Cred ca orice persoana care se uita la informatiile actuale ar trage concluzia ca economia australiana a intrat in recesiune”, a spus Stevens.
Chiar si premierul australian Kevin Rudd a admis ca, in cadrul celei mai grave recesiuni globale din ultimii 75 de ani, si economia australiana va intra in recesiune.

Totusi, banca centrala nu a oferit o cifra privind comprimarea economiei, insa a aratat ca economia va scadea in 2009 si va reveni pe crestere in 2010. De asemenea, rata somajului a urcat la 5,7% in martie, marcand cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani.

Economia australiana s-a comprimat cu 0,5% in al patrulea trimestru din 2008, marcand prima scadere trimestriala din 2000. Ultima data cand economia australiana a intrat in recesiune a fost in 1991.

Guvernul australian a implementat deja doua mari pachete de stimuli, in incercarea de a ajuta economia, iar banca centrala a redus dobanda cheie pentru sprijinirea cererii.