MEH nu a precizat, insa, care au fost intrebarile adresate companiei rusesti, arata un comunicat publicat de agentia de presa MTI. O stire anterioara arata ca Surgut nu ar putea participa la intrunirea generala anuala a grupului ungar MOL, pentru ca nu a anuntat reprezentantii MEH cu privire la cumpararea participatiei, scrie Reuters, potrivit NewsIn.

Surgutneftegaz, a patra mare companie petroliera din Rusia, a anuntat in martie ca a platit 1,4 miliarde euro pentru participatia detinuta de OMV in cadrul Mol, in timp ce presedintele MOL, Zsolt Hernadi, a spus ca Surgutneftegaz ar putea prelua controlul grupului MOL numai in mod teoretic, din cauza ca limita de 10% din drepturile de vot, inscrisa in articolele de asociere, ar reprezenta un obstacol.

Hernadi declarase in fata Comitetului pentru Afaceri Externe ca MOL nu are nicio legatura cu grupul rus si a catalogat mai multe aspecte ale unui presupus acord drept “ciudate”. Unul dintre acestea ar fi faptul ca tranzactia nu a fost precedata de discutii diplomatice intre Rusia si Ungaria, necesare in cadrul unui acord de asemenea proportii.

In Ungaria, atat guvernul, cat si opozitia au anuntat ca sustin independenta MOL si au promis ca vor face tot ce pot pentru a impiedica o preluare a grupului de catre Surgutneftegaz.