Darling incearca astfel sa salveze finantele publice, dupa ce a anuntat imprumuri peste asteptari, de 175 miliarde lire sterline.

Economia Marii Britanii se va comprima cu 3,5% in acest an, cea mai mare scadere din 1945, a anuntat Darling la prezentarea bugetului, insa a estimat ca economia va incepe sa revina la sfarsitul anului.

De asemenea, ministrul a anuntat o prima de casare de 2.000 de lire pentru persoanele ce isi schimba automobilele mai vechi de zece ani cu unele noi. Noua taxa pe venit reprezinta o schimbare a planului prevazut in raportul pre-bugetar de anul trecut, in care Darling propunea o taxa de 45%.

Printre alte masuri, acciza la petrol va creste cu 2 pence/litru din septembrie, iar apoi cu 1 pence/litru peste nivelul inflatiei in fiecare aprilie, pentru urmatorii patru ani.

Accizele la alcool si tigari vor creste cu 2%. Darling a spus ca aceste masuri vor duce la colectarea a peste 6 miliarde lire pana in 2012. De asemenea, vor fi acordate ajutoare mai mari pentru a readuce oamenii in piata muncii si pentru a sustine intreprinderile si proprietarii ce se confrunta cu probleme.

Darling a precizat insa ca planurile sale depind de o revenire rapida a economiei, cu o crestere de 1,25% prevazuta pentru anul viitor si de 3,5% pentru 2011.

Au existat vesti negative din piata muncii inainte de prezentarea bugetului, statisticile de somaj aratand ca numarul celor care cauta un loc de munca a ajuns la 2,1 milioane, cel mai mare de la venirea la putere a laburistilor, in 1997.

Economia Marii Britanii s-a comprimat cu 1,5% in primul trimestru din 2009, in timp ce recesiunea care a cuprins Regatul incepe sa semene din ce in ce mai mult cu cea din 1979, arata datele publicate de institutul national pentru cercetare economica si sociala (Niesr).

In ultimele trei luni din 2008, produsul intern brut scazuse cu 1,6%, potrivit datelor aceluiasi institut, printre clientii caruia se numara si Departamentul Trezoreriei.

Rata somajului creste cu cel mai rapid ritm din ultimele trei decenii, ceea ce exercita presiuni asupra premierului Gordon Brown sa dubleze din nou eforturile sale pentru revenirea cresterii economice, inaintea alegerilor urmatoare.

FMI a avertizat in martie ca economia Marii Britanii s-ar putea comprima in continuare si anul viitor, chiar si dupa ce economiile majoritatii sau tuturor competitorilor Regatului vor reincepe sa creasca. Astfel, FMI-ul se asteapta ca produsul intern brut sa scada cu 3,8% anul acesta, peste estimarile din ianuarie privind o scadere a PIB-ului cu 2,8%.