Ministrul britanic de finante Alistair Darling (foto) a pariat miercuri pe o revenire economica rapida si reduceri ale cheltuielilor publice, pentru temperarea gravei recesiuni ce a cuprins Regatul, insa opozitia considera ca previziunile oficialului sunt "fanteziste", scrie Financial Times.
Darling, membru al Partidului Laburist, a estimat ca economia britanica va scadea cu 3,5% in 2009, insa va reintra pe crestere imediat dupa si va avansa cu 1,25% in 2010. In 2011, economia ar urma sa urce cu 3,5%, potrivit NewsIn.

Insa estimarile ministrului de finante au coincis cu previziunile Fondului Monetar International, care arata ca economia Marii Britanii ar urma sa se comprime cu 4,1% in 2009 si cu 0,4% anul viitor.

Contrastul dintre cele doua estimari a infuriat opozitia, care considera ca bugetul prezentat de Darling se bazeaza pe o serie de estimari absurde privind cresterea economica.

Vincent Cable, membru al Partidului Liberal Democrat, a spus ca guvernul a fost lipsit de onestitate in asumarea "unor rate de crestere spectaculoase".

De asemenea, in prezentarea de miercuri a bugetului, Darling a spus ca Marea Britanie va trebui sa contracteze imprumuturi de 175 miliarde lire sterline, pentru temperarea gravei recesiuni ce a cuprins economia Regatului.

Philip Hammond, un oficial al Trezoreriei, a declarat pentru BBC ca guvernul nu s-a folosit de oportunitatea oferita de prezentarea bugetului, pentru a fi sincer cu electoratul in ceea ce priveste adevarata dimensiune a problemelor economice.

Confederatia Industriei Britanice si-a exprimat, de asemenea, dubiile in legatura cu estimarile optimiste de crestere economica. Seful institutiei, Richard Lambert, a spus ca principala intrebare privind acest buget este daca poate restabili situatia grava in care se afla finantele publice.

Insa bugetul a fost salutat de sindicatul Unite, care considera ca acesta "a asezat partidul Laburist de partea celor care muncesc".

Peter Spencer, economist in cadrul Ernst & Young, a spus pentru The Telegraph ca estimarile lui Darling sunt doar un mod optimist de a gandi. "Este imposibil sa gasesti o perioada anterioara in care o astfel de revenire sa fi avut loc. Daca poti crede asa ceva, vei crede orice", a spus acesta.

De asemenea, Roger Bootle, economist in cadrul Deloitte, a declarat pentru The Guardian ca vor trece intre 30 si 40 de ani pana cand nivelul datoriei publice va reveni la cel avut inainte de inceperea recesiunii, de 40% din PIB.

Darling a mai anuntat miercuri o prima de casare de 2.000 de lire pentru persoanele ce isi schimba automobilele mai vechi de zece ani cu unele noi. Printre alte masuri, acciza la petrol va creste cu 2 pence/litru din septembrie, iar apoi cu 1 pence/litru peste nivelul inflatiei in fiecare aprilie, pentru urmatorii patru ani.

Economia Marii Britanii s-a comprimat cu 1,5% in primul trimestru din 2009, in timp ce recesiunea care a cuprins Regatul incepe sa semene din ce in ce mai mult cu cea din 1979, arata datele publicate de institutul national pentru cercetare economica si sociala (Niesr).

In ultimele trei luni din 2008, produsul intern brut scazuse cu 1,6%, potrivit datelor aceluiasi institut, printre clientii caruia se numara si Departamentul Trezoreriei.

Rata somajului creste cu cel mai rapid ritm din ultimele trei decenii, ceea ce exercita presiuni asupra premierului Gordon Brown sa dubleze din nou eforturile sale pentru revenirea cresterii economice, inaintea alegerilor urmatoare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri