Erste Group Bank este "multumita" de cererea investitorilor privati privind subscrierea de capital participativ din cadrul procesului de capitalizare a bancii cu 2,7 miliarde euro, a spus presedintele diviziei austriece a Erste, Elisabeth Bleyleben-Koren, citata de Reuters.
"Subscrierea de capital participativ din partea investitorilor privati este satisfacatoare", a spus Bleyleben-Koren si a mentionat ca se asteapta ca aproximativ 400 milioane euro din capital sa fie subscris de investitorii privati, arata NewsIn.

O subscriere mare din partea investitorilor privati ar imbunatati calitatea capitalului pe care Erste il va acumula in urma emisiunii. Astfel, cu cat mai mare este subscrierea investitorilor privati, cu atat va scadea nevoia de capital de calitate mai slaba, de tip hibrid, pentru a atinge tinta stabilita, de 2,7 miliarde euro, comenteaza Reuters.

Emisiunea de capital, anuntata in februarie, este o combinatie de capital participativ, care va fi subscris de investitori privati si de guvern si care se aseamana cu actiunile preferentiale, si de capital hibrid, destinat guvernului.

Erste a inaintat oferta catre investitorii privati saptamana trecuta si o va mentine pana pe 29 aprilie. Astfel, grupul ar putea publica rezultatul ofertei odata cu rezultatele pe primul trimestru, respectiv pe 30 aprilie.

Structura emisiunii de capital va depinde de cat de mult capital va reusi sa atraga din partea investitorilor privati. Astfel, ca sa evite restrictiile la distribuirea dividendului si ca sa poata plati un cupon de numai 8%, investitorii privati ar trebui sa subscrie 30% din capital, ceea ce inseamna ca suma pe care Erste o poate lua de la guvernul austriac este de cel mult 2,3 ori mai mare decat totalul primit de la investitorii privati.

Erste Group a semnat un acord cu statul austriac in vederea capitalizarii bancii prin emiterea de capital participativ si hibrid de 2,7 miliarde euro, Austria urmand sa subscrie pana la 1,89 miliarde euro sub forma de capital participativ.

Pentru a strange intreaga suma de 2,7 miliarde euro drept capital participativ, Erste ar avea nevoie de aproximativ 800 milioane euro din partea investitorilor privati, ceea ce ar ridica suma din partea guvernului la 1,89 miliarde euro.

Daca, de exemplu, investitorii privati ar subscrie capital de 400 milioane euro, Erste ar putea lua aproximativ 900 milioane euro de la guvern, caz in care restul de 1,4 miliarde euro ar reprezenta capital hibrid din partea guvernului, pentru a atinge suma finala de 2,7 miliarde euro, explica Reuters.

Masurile de capitalizare au fost anuntate initial in octombrie anul trecut si au fost aprobate de actionarii Erste la adunarea generala din 2 decembrie.

Erste Group a raportat pentru anul trecut un profit net dupa plata intereselor minoritare de 859,6 milioane euro, in scadere cu 27% fata de 2007, intrucat castigurile din vanzarea operatiunilor de asigurari au fost directionate catre amortizarea activelor si a fondului comercial la subsidiare.

Actiunile Erste Group (EBS) se tranzactioneaza pe trei burse (Viena, Praga si Bucuresti) si, potrivit cotatiei de la inchiderea sedintei de miercuri de la Bursa din Burcuresti, de 64,30 lei/actiune, banca are o capitalizare de 20,38 miliarde lei (circa 4,8 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri