Ministerul ceh al finantelor a revizuit in coborare estimarile privind comprimarea economiei din 2009, aratand o scadere cu 2,3% a produsului intern brut (PIB) de anul acesta, fata de prognoza anterioara de 2%, a declarat un purtator de cuvant.

Economia Cehiei a suferit de pe urma scaderii cererii din zona euro, care a afectat sectorul de productie axat pe exporturi, potrivit NewsIn. Bazata puternic pe vehicule si electronice, activitatea din industrie a scazut cu peste 23% in februarie, a patra luna la rand in care aceasta s-a redus cu peste 10%.

"Cred ca economia Cehiei se va comprima cu 2,3% anul acesta", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Jakub Haas. Ministerul va publica saptamana viitoare noile estimari.

Ministrul finantelor, Miroslav Kalousek (foto), a declarat saptamana aceasta ca economia nu se va comprima cu mai mult de 2% in 2009, fata de scaderea de 6% estimata pentru Ungaria.

Dar Fondul Monetar International (FMI) a estimat miercuri ca economia Cehiei se va comprima cu 3,5%.

Unii analisti sunte de parere ca economia si-ar putea reveni in curand, in contextul in care cel mai mare exportator ceh, grupul Skoda Auto, detinut de Volkswagen, a reluat saptamana de lucru de cinci zile.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Daianu, despre cresterea pensiilor: Nu exista un simt al proportiilor