Rata somajului de 17,4% anuntata de institutul national de statistica este in urcare fata de nivelul de 13,9% din trimestrul anterior si care a depasit deja previziunile bancii centrale, de 17,1% pentru acest an.

Datele vin in contextul in care presedintele ANOFM, Silviu Bian, spunea la inceputul lunii martie ca din totalul de 473.091 cetateni straini inregistrati in luna februarie la oficiile de somaj din Spania, 65.473 erau someri de nationalitate romana si, dintre acestia, doar 37.492 primesc somaj.

Guvernul spaniol, care a lansat un program de stimuli de 70 miliarde euro, a estimat ca numarul de someri va atinge un maximum de 4 milioane, insa, cum numarul somerilor a atins deja aceasta valoare si sfarsitul recesiunii pare a fi departe, analistii considera ca nivelul maxim al somajului va fi mult mai mare.

“Evolutia indica spre o rata a somajului de peste 20%, este chiar probabil. Conform previziunilor mele, rata somajului va urca la circa 23%”, a declarat Dominic Bryant, analist in cadrul BNP Paribas.

Bryant estimeaza ca economia Spaniei, ce depinde de constructii si de finantare private straina, va continua sa se comprime rapid in 2010, inainte de a stagna in 2011.

Nivelul somajului, peste dublul mediei europene, a fost atins in contextul in care premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero (foto), a spus ca poate majora in continuare cheltuielile publice, in ciuda avertizarilor primate de la economisti, care sustin ca Spania si-a atins limitele fiscale.

“Posibilitatile pentru noi stimuli fiscali sunt limitate”, a declarat Jose Garcia Zarate, economist in cadrul 4Cast.

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat miercuri ca Spania ar trebui sa fie precauta in ceea ce priveste noile masuri de stimuli si ca trebuie sa reduca nivelul cheltuielilor, pentru a impiedica adancirea deficitului bugetar, estimat sa depaseasca 8% din produsul intern brut in acest an.