Ministrul bulgar al economiei si energiei, Petar Dimitrov, si ministrul egiptean al petrolului, Sameh Fahmy, au semnat un memorandum privind cooperarea in domeniul energetic, in contextul unui summit de la Sofia privind securitatea energetica, scrie NewsIn.

Bulgaria cauta si alti furnizori de gaze, dupa ce o disputa recenta intre Rusia si Ucraina a lasat mai multe tari europene fara gaze naturale pentru doua saptamani.

Fahmy a spus ca Bulgaria va avea prioritate fata de alti clienti care vor sa cumpere gaz lichefiat. Nu au fost stabilite cantitatile ce vor fi cumparate.

”Este posibil sa importam gaz lichefiat printr-un terminal deja existent din Grecia sau printr-un nou terminal, despre a carui constructie discutam cu oficialii greci,” a spus Dimitrov.

Bulgaria, ce a fost grav afectata de disputa dintre Rusia si Ucraina, a semnat o intelegere cu Grecia pentru conectarea retelelor de gaze. Tot anul acesta, Bulgaria a semnat cu Romania o intelegere similara. Un astfel de acord ar putea fi semnat si cu Turcia.

Guvernul de la Sofia a aratat anterior ca ar vrea sa cumpere un miliard de metri cubi de gaze pe an, din Egipt, incepand din 2011-2012. Bulgaria isi acopera pana la 98% din necesarul de gaze din importurile rusesti.