Seful BCE, Jean-Claude Trichet, a spus ca trebuie clarificate o serie de probleme metodologice cu FMI. Trichet nu a oferit mai multe detalii, insa a spus ca regulile de contabilitate nu sunt aceleasi in SUA si in Europa. “Nu critic Fondul, insa trebuie sa privim foarte atent cifrele”, a spus Trichet.

FMI a estimat recent ca deprecierile globale ale activelor bancilor si altor institutii financiare din Statele Unite, Europa si Japonia ar putea atinge 4.100 miliarde dolari, potrivit NewsIn.

Oficialii FMI se asteapta, de asemenea, ca deprecierea activelor din Statele Unite sa atinga 2.700 miliarde dolari, peste estimarile din ianuarie, de 2.200 miliarde dolari, cresterea reprezentand in principal pierderile inregistrate intre octombrie 2008 si ianuarie 2009.

In zona euro, deprecierile de active au ajuns la 154 miliarde dolari, fiind asteptate alte pierderi de 750 miliarde dolari pana la finalul lui 2010. In Marea Britanie, pierderile din creditare ale bancilor au atins 110 miliarde dolari, urmand sa fie pierdute alte 200 miliarde dolari in 2009-2010.

FMI estimeaza ca deprecierile de active potentiale ale bancilor occidentale, prin intermediul subsidiarelor, si detinerea de valori mobiliare in afara granitelor, pe pietele emergente, ar putea atinge 340 miliarde dolari.