Imprumutul a fost acordat pe cinci ani, mai arata comunicatul Sberbank, anunta NewsIn.

Gazprom a cazut de acord la inceputul lui aprilie sa rascumpere de la Eni un pachet de 20% din actiunile Gazprom Neft, divizia petroliera a monopolului rus din sectorul energetic, pentru mai mult de 4,1 miliarde dolari si a precizat ca tranzactia va fi finantata mai ales de banci rusesti de stat ca Sberbank, VTB sau agentia guvernamentala VEB.

Acordul urma sa ajute compania italiana sa isi convinga investitorii ca dispune de lichiditati suficiente, pentru a plati dividendele. De asemenea, acordul evidentia strategia Kremlinului de a readuce resursele cheie sub controlul statului.

Eni, cel mai mare cumparator occidental de gaz rusesc, cumparase o participatie de 20% la Gazprom Neft si unele active din domeniul gazelor, de la compania peroliera Yukos, in aprilie 2007. Gazprom avea o optiune de cumparare a detinerii de 20% a Eni in Gazprom Neft. Aceasta ar fi expirat in aprilie 2009.

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat pe 7 aprilie ratingul 'BBB' al Gazprom pentru credite pe termen lung in valuta si moneda locala, dupa rascumpararea participatiei detinute de Eni la Gazprom Neft.