Principala banca din Rusia, Sberbank, gestionata de stat, a acordat monopolului public de export de gaze Gazprom un credit de 3 miliarde dolari, pentru rascumpararea unei participatii la divizia sa petroliera de la firma italiana Eni, potrivit unui comunicat al Sberbank, citat de Reuters.
Imprumutul a fost acordat pe cinci ani, mai arata comunicatul Sberbank, anunta NewsIn.

Gazprom a cazut de acord la inceputul lui aprilie sa rascumpere de la Eni un pachet de 20% din actiunile Gazprom Neft, divizia petroliera a monopolului rus din sectorul energetic, pentru mai mult de 4,1 miliarde dolari si a precizat ca tranzactia va fi finantata mai ales de banci rusesti de stat ca Sberbank, VTB sau agentia guvernamentala VEB.

Acordul urma sa ajute compania italiana sa isi convinga investitorii ca dispune de lichiditati suficiente, pentru a plati dividendele. De asemenea, acordul evidentia strategia Kremlinului de a readuce resursele cheie sub controlul statului.

Eni, cel mai mare cumparator occidental de gaz rusesc, cumparase o participatie de 20% la Gazprom Neft si unele active din domeniul gazelor, de la compania peroliera Yukos, in aprilie 2007. Gazprom avea o optiune de cumparare a detinerii de 20% a Eni in Gazprom Neft. Aceasta ar fi expirat in aprilie 2009.

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat pe 7 aprilie ratingul 'BBB' al Gazprom pentru credite pe termen lung in valuta si moneda locala, dupa rascumpararea participatiei detinute de Eni la Gazprom Neft.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri