Uniunea Europeana (UE) a lansat oficial procedura de deficit excesiv impotriva Frantei, Spaniei, Irlandei si Greciei, ale caror finante publice s-au deteriorat in ultimele luni ca urmare a crizei financiare, potrivit unui comunicat citat de AFP.
"Consiliul statelor UE a adoptat deciziile juridice referitoare la existenta unor deficite publice excesive, in Irlanda, Grecia, Spania si Franta, ca si recomandari cu privire la masurile corective necesare", arata comunicatul citat de AFP.

Decizia a fost validata cu ocazia unei reuniuni de la Luxembourg a ministrilor de externe ai statelor din UE.
Uniunea Europeana a acordat timp pana in 2012 Frantei si Spaniei sa isi aduca deficitul public sub limita de 3% din produsul intern brut (PIB), anunta NewsIn.

UE a cerut Greciei sa coboare deficitul public sub 3% din PIB in 2010, iar Irlandei, considerata una dintre tarile europene cele mai afectate de criza, in 2013.

Datele au fost fixate in martie de catre Comisia Europeana, executivul UE, si au fost validate ulterior de ministrii europeni de finante, urmand a fi adoptate oficial.

Franta a avut un deficit de 3,4% din PIB in 2008, iar pentru 2009 si 2010 preconizeaza deficit de 5,6% si respectiv 5,2%. Franta este afectata in special de criza din comertul mondial incepand din al patrulea trimestru al anului 2008, iar evolutia sa bugetara se explica prin masurile de relansare luate de guvern. In aceste conditii, Comisia a recomandat ca Frantei sa i se ceara sa isi reduca deficitul bugetar sub 3% din PIB pana in 2012 cel tarziu.

Comisia a facut o recomandare similara in cazul Spaniei, care a avut in 2008 un deficit public de 3,4% din PIB, iar previziunile Comisiei pentru 2009 si 2010 sunt de 6%. Avand in vedere amploarea deficitului, situatia economica si alti factori, o corectie a deficitului excesiv in 2012 cel tarziu pare adecvata, aprecia Comisia, la momentul publicarii recomandarilor, in martie.

Grecia a avut un deficit de 3,5% din PIB inca din 2007, cel estimat pentru 2008 este de 3,7% si va atinge 4% in 2010, daca politicile bugetare se mentin aceleasi de pana in prezent. In cazul Greciei, Comisia a recomandat corectarea deficitului in 2010, cel mai tarziu, si masuri pentru insanatosirea finantelor publice inca de anul acesta.

Irlanda are un deficit de 6,3% si va atinge 11% din PIB in 2009 si de 13% in 2010, daca politicile fiscale actuale sunt mentinute. In consecinta, Comisia a recomandat Consiliului sa se pronunte asupra existentei unui deficit excesiv in Irlanda si sa emita recomandari in privinta schimbarii acestei situatii. Avand in vedere slabiciunea economica a Irlandei si amploarea deficitului, pare justificata o corectie a deficitului pe o perioada de mai multi ani. Irlanda ar trebui sa isi respecte obiectivul de deficit propus pentru 2009 si sa faca eforturi anuale suplimentare pentru a reduce valoarea acestuia.

La randul sau, Marea Britanie face obiectul unei proceduri de deficit excesiv din iulie 2008, cand Consiliul a recomandat, pe baza unei propuneri a Comisiei, reducerea deficitului public sub pragul de 3% din PIB in 2009-2010 cel mai tarziu. Insa intre timp, situatia bugetara s-a degradat substantial din cauza incetinierii economice mai mari decat se prevazuse si a masurilor discretionare adoptate de Marea Britanie conform planului european de relansare economica.

Potrivit versiunii actualizate in 2008 a programului de convergenta a Marii Britanii, deficitul pe 2009-2010 ar trebui sa atinga 8,2% din PIB. In cazul acestei tari, Comisia a recomandat Consiliului sa ceara o reducere a deficitului sub 3% din PIB pana in 2013-2014.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri