Astfel, economia Germaniei ar urma sa creasca cu 0,5% in 2010, potrivit estimarilor oficialilor de la Berlin. Noile estimari asupra economiei arata "realism, pragmatism, dar sunt prea optimiste", a declarat ministrul economiei, Klaus-Theodor zu Guttenberg in cadrul unei conferinte de presa. Acesta a adaugat ca in 2010 este posibil ca economia sa-si revina usor.

Estimarile guvernului german sunt mai optimiste decat cele ale Fondului Monetar International (FMI), care a anuntat ca economia Germaniei se va comprima si anul viitor.

Dupa o evolutie economica dezastruoasa la inceputul lui 2009, activitatea ar trebui sa se stabilizeze la un nivel mai scazut, mai arata comunicatul publicat de minister.

Oficialii de la Berlin sunt de parere ca PIB-ul Germaniei ar putea creste cu 0,1% in primul trimestru din 2010 (fata de ultimul trimestru din 2009), cu 0,2% in cel de-al doilea, cu 0,3% in al treilea trimestru, urmand sa creasca cu 0,4% in ultimele trei luni ale anului.

Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, a anuntat recent ca economia tarii a intrat si mai puternic in recesiune in primul trimestru din 2009, alimentand temerile privind o scadere record a produsului intern brut (PIB) la inceputul anului.

In al patrulea trimestru din 2008, economia Germaniei s-a comprimat cu cea mai mare rata de la reunificarea din 1990, iar saptamana trecuta ministrul economiei a anuntat ca se asteapta ca PIB-ul din primul trimestru din 2009 sa scada si mai puternic.

"Tendinta de recesiune s-a intensificat in primul trimestru din 2009, dupa ce economia s-a comprimat cu 2,1% in al patrulea trimestru din 2008, la o rata ajustata sezonier", a anuntat banca in raportul din aprilie.

Oficiul pentru statistica va publica datele privind PIB-ul din primul trimestru in 15 mai. Bundesbank a mai anuntat ca datele preliminare pe primul trimestru arata o scadere a exporturilor, ce au un impact din ce in ce mai mare asupra indicilor economici nationali.