Produsul intern brut (PIB), ce evalueaza totalitatea bunurilor si serviciilor din Statele Unite, a scazut cu o rata anuala de 6,1%, a anuntat departamentul american al comertului, dupa o scadere cu 6,3% in trimestrul al patrulea.

Analistii chestionati de Reuters estimasera ca PIB-ul urma sa scada in perioada ianuarie-martie cu o rata de 4,9%. Productia a scazut trei trimestre consecutiv pentru prima data din 1974-1975.

Raportul publicat de Departamentul american al Comertului a indicat ca stocurile companiilor au scazut cu un nivel record de 103,7 miliarde dolari in primul trimestru, in conditiile in care firmele au facut eforturi sa micsoreze stocurile de bunuri nevandute din depozitele lor. Aceasta scadere a taiat 2,79 puncte procentuale din cifra PIB-ului general. Cu excluderea stocurilor, PIB-ul s-a comprimat cu 3,4%.

Cu toate acestea, reducerea stocurilor este o evolutie pozitiva, indicand ca perioada de corectie a stocurilor ar putea sa se fi incheiat. Exporturile au scazut cu 30%, cel mai mare declin din 1969, dupa o reducere de 23,6% in al patrulea trimestru. Declinul exporturilor a contribuit la scadere PIB-ului cu un record de 4,06 puncte procentuale.

Investitiile companiilor au scazut cu un nivel record de 37,9% in primul trimestru, iar investitiile din sectorul rezidential au coborat cu 38%, marcand cel mai mare declin din 1980.

Totusi, exista si unele date incurajatoare in raport. Astfel, cheltuielile de consum au urcat cu 2,2%, dupa ce au scazut masiv in a doua jumatate din 2008. Cheltuielile au fost sprijinite de o crestere cu 9,4% a bunurilor de folosinta indelungata, primul avans supa patru trimestre de scaderi.
Departamentul Comertului a aratat ca pachetul de stimuli al guvernului, de 787 miliarde dolari, aprobat in februarie, a avut un impact nesemnificativ asupra economiei.