Japonia se confrunta din nou cu fenomenul de deflatie, la mai putin de doi ani dupa ce a reusit sa iasa din aceasta situatie, iar rata somajului ajunge la un nivel record, marind presiunile asupra economiei japoneze, chiar daca sectorul industrial da semne de stabilizare, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Analistii estimeaza ca deflatia se va accelera la un nivel record in urmatoarele luni, in contextul in care cea mai grava recesiune din ultimii 60 de ani forteaza companiile sa reduca preturile, ceea ce se adauga la ieftinirea semnificativa a materiilor prime.

Totodata, rata somajului a atins in Japonia un maximum al ultimilor patru ani, de 4,8%, iar disponibilitatea locurilor de munca a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii sapte ani, numarul aplicantilor fiind de doua ori mai mare decat al locurilor de munca.

Banca centrala a Japoniei estimeaza doi ani de deflatie, iar Takeshi Minami, economist sef in cadrul Norinchukin Research Institute, a estimat ca ritmul de scadere a preturilor se va accelera.

"Deflatia va fi daunatoare economiei. Companiile vot avea dificultati sa-si mareasca profiturile, iar povara efectiva a imprumuturilor va creste", a explicat Minami.

"In contextul in care conditiile din piata muncii se inrautatesc, consumul va ramane scazut. Prin urmare, presiunile de scadere a preturilor ca urmare a cererii reduse vor continua", a adaugat el.

Indicele preturilor de consum de baza (core), care exclude preturile volatile ale fructelor si legumelor proaspete si preturile fructelor de mare, a scazut in martie cu 0,1% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Desi sub nivelul de 0,2% estimat de analisti, este primul declin anual al preturilor de consum de la sfarsitul lui 2007.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri