Cele doua mari laboratoare farmaceutice elvetiene, Novartis si Roche, se pregatesc sa furnizeze Tamiflu si vaccinuri antigripale comunitatii internationale, expusa riscului unei pandemii de gripa porcina, profitand de o crestere neasteptata a cererii pentru aceste produse, relateaza AFP, citat de NewsIn.
Amenintate de criza financiara mondiala, cele doua grupuri isi vor putea majora neasteptat cifra de afaceri, chiar daca analistii ridica semne de intrebare in legatura cu durata revenirii.

Roche produce antiviralul Tamiflu, unul dintre singurele medicamente, alaturi de Relenza, produs de laboratorul britanic GlaxoSmithKline (GSK), ce este eficient impotriva virusului de tip A/H1N1, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Roche, care nu produce vaccinuri, a anuntat ca va mari productia de Tamiflu, nivelul putand ajunge, teoretic, la 4 miliarde comprimate pe an, potrivit unui purtator de cuvant al grupului.

Compania este de asemenea pregatita sa livreze 3 milioane doze de Tamiflu, suplimentand cele 220 milioane doze deja disponibile la nivel mondial.

Roche a beneficiat in ultimii ani de comenzi din partea statelor ce doreau sa-si mareasca stocurile de Tamiflu pentru a face fata unei eventuale epidemii de gripa aviara, medicamentul dovedindu-si eficacitatea si impotriva virusului H5N1.

Insa dupa incheierea acestor comenzi, cifra de afaceri a Tamiflu a scazut cu 68%, la 609 milioane franci elvetieni (403,9 milioane euro) in 2008.

Noua criza din domeniul sanatatii ar putea oferi un impuls unic cifrei de afaceri, ce se traduce printr-o crestere usoara si unica a profiturilor, a declarat Andrew Weiss, analist in cadrul bancii Vontobel.

Pentru analistul Luc Olten, din cadrul Helvea, previziunile de vanzari Tamiflu, de 597,3 milioane euro in 2009, ar putea fi "prea prudente", din moment ce Roche "va profita cu siguranta" de efectele gripei porcine.

Concurentul Novartis ar putea beneficia de expertiza in domeniul vaccinurilor, in special datorita tehnologiei de culturi celulare.

Laboratorul a desfasurat studii incurajatoare in legatura cu un vaccin contra gripei aviare, ce intensifica reactia imunitara la virusul N5N1 si la mai multe variate ale acestuia, ce ar putea servi ca baza pentru un vaccin impotriva gripei porcine.

Insa concurenta medicamentelor generice din tarile emergente ar putea reduce beneficiile celor doua laboratoare.

Roche a oferit licenta pentru producerea Tamiflu unor companii din India, China si Africa de Sud, insa numai pentru a face fata unor pandemii si nu pentru gripa sezoniera.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Dent Estet, crestere cu 34% a cifrei de afaceri fata de 2018