Comparativ cu 2006, cand lumea se confrunta cu gripa de origine aviara provenita din Asia, multe state in curs de dezvoltare sunt in prezent mult mai bine pregatite sa faca fata unei posibile pandemii de gripa provenita din America de Nord, a spus Mukesh Chawla, coordonator al Bancii Mondiale in ceea ce priveste reactia la virusul gripei porcine.

In 2006, Banca Mondiala instituise un program de lupta impotriva gipei aviare, dotat cu un buget de 500 milioane dolari destinat unui numar de 56 de tari vulnerabile, mai ales din Asia si Orientul Mijlociu.

Aceste fonduri au permis finantarea unor structuri care sa impiedice propagarea virusului H5N1 si combaterea unei posibile pandemii umane, a amintit Chawla, care detine si functia de director al retelei de sanatate, nutritie si populatie a bancii.

"Initiativa precedenta face ca tarile sa fie mai bine pregatite in prezent pentru a diminua efectiv impactul (unei epidemii) si inca foarte repede, gratie detectarii si tratarii rapide, elemente cheie pentru a evita propagarea infectiei", a precizat oficialul Bancii Mondiale.

Pentru a lupta impotriva virusului gripei porcine, denumit oficial A/H1N1, aparut in Mexic si raspandit in 16 tari, este nevoie de deblocarea unor noi finantari in vederea unei eventuale pandemii, pentru achizitionarea de masti, de antivirale si de vaccinuri, cand acestea vor fi disponibile.

Banca Mondiala face eforturi, intr-o prima etapa, pentru a strange fondurile neutilizate cu ocazia programului impotriva gripei aviare, estimate la 200 milioane de dolari, o suma modesta in conditiile in care acesta este impartita intre 56 de tari, admite Mukesh Chawla.

Banca analizeaza, de asemenea, toate proiectele sale de sanatate si dezvoltare rurala, care reprezinta in total mai mult de 10 miliarde dolari, pentru a vedea ce suma ar putea fi alocata pregatirii unor masuri impotriva unei posibile pandemii de gripa porcina.

"Speram ca primele doua etape de interventie vor fi suficiente pentru a face fata unui mare numar de provocari", a mai spus oficialul Bancii Mondiale, dand asigurari ca institutia pe care o reprezinta "va aloca fondurile necesare pentru cumpararea antiviralelor de care vor avea nevoie statele".

Phil Hay, un responsabil din departamentul de comunicare al Bancii Mondiale, a declarat pentru AFP ca BM a alocat rapid saptamana aceasta suma de 205 milioane dolari pentru a ajuta Mexicul sa faca fata unei epidemii, dintre care 25 de milioane au fost deblocate deja pentru cumpararea de antivirale si de alte echipamente medicale.

Mukesh Chawla a indicat ca o cerere de finantare suplimentara va fi discutata in curand de consiliul de administratie al Bancii Mondiale, fara a preciza suma.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), exista 658 de cazuri confirmate de virus, dintre care 397 in Mexic. 17 persoane au murit, dintre care 16 in Mexic.

Noua amenintare sanitara, deocoamdata sub control, a survenit in contextul in care numeroasa tari sarace se confrunta deja cu efectele devastatoare ale crizei economice si financiare mondiale, care s-a agravat in toamna trecuta.

"Am constatat deja ca aceste tari ar putea fi obligate sa isi reduca serviciile sociale esentiale", a declarat Phil Hay.

Banca Mondiala a anuntat recent ca va mobiliza anul acesta 3,1 miliarde dolari, pentru a ajuta aceste tari sa isi mentina serviciile de sanatate publica.