Obama, a carui administratie a pus bazele unui set de reforme in sectorul bancar in cadrul eforturilor de a gestiona criza financiara, a spus ca rolul acestei industrii in Statele Unite va fi diferit la sfarsitul actualei recesiuni.

"Ceea ce cred ca se va schimba, ce cred ca a fost o aberatie, este situatia in care profitul companiilor din sectorul financiar avea o pondere atat de mare in profitabilitatea noastra generala in ultimul deceniu", a declarat Obama, pentru New York Times.

"O parte a acestei probleme va fi rezolvata de efectele reglementarilor, care vor inhiba indatorarea masiva si asumarea masiva de riscuri, ce devenisera (practici) atat de comune", a aratat presedintele SUA.

Obama a mai spus ca unii someri care s-ar fi indreptat in mod normal spre sectorul financiar se vor reorienta spre alte sectoare economice, cum ar fi ingineria.

"Wall Street va ramane o parte mare, importanta a economiei noastre, insa doar atat cat era in anii 70' si 80'. Nu va mai reprezenta jumatate din economia noastra", a spus Obama. "Nu vrem ca toti absolventii de colegiu cu aptitudini in matematica sa devina traderi de derivative", a adaugat el.

Administratia Obama a propus in martie reforme decisive pentru a reduce asumarilor de risc pe Wall Street si a acoperi fisurile la nivel de reglementare, ca sa impiedice excesele care au dus la cea mai grava criza de la Marea Depresiune din anii '30.

Obama a mai declarat, in cadrul interviului, ca o reglementare mai buna va contribui la restabilirea increderii in sistemul financiar din Statele Unite.

"Un regim de reglementare mai viguros va contribui, cred, la recastigarea increderii si vom vedea in continuare mult capital global care vrea sa se instaleze in Statele Unite", a mentionat presedintele SUA.