Raportul bianual al Comisiei Europene arata ca Polonia, Cehia si Bulgaria vor inregistra cele mai reduse comprimari ale economiei din regiune, in timp ce economiile statelor baltice vor scadea cu peste 10% in acest an.

Economiile Estoniei, Letoniei si Lituaniei vor fi grav afectate de criza, dupa cresterile din ultimii ani ce au depasit 10%, alimentate de conditiile accesibile de creditare si avansul sectorului imobiliar.

CE estimeaza ca economia Estoniei va scadea cu 10,3% in 2009, cea a Letoniei cu 13,1% si cea a Lituaniei cu 11%. Scaderile vor continua si in 2010, insa intr-o masura mai mica.

In Polonia, cea mai mare tara ex-comunista a Uniunii Europene, economia se va comprima in acest an pentru prima oara din 1992, cu 1,4%, dupa o crestere de 4,8% in anul anterior si comparativ cu previziunile anterioare ale Comisiei, ce indicau o crestere economica de 2%. Polonia este una dintre putinele tari estimate sa revina pe crestere in 2010, la 0,8%.

Guvernul polonez prevede in continuare, in cel mai rau caz, o crestere economica de 1,7% in acest an, insa Fondul Monetar International (FMI) si multi analisti bancari mizeaza in prezent pe o comprimare.

"Comparativ cu alte state din regiune, aceasta este o recesiune relativ moderata, datorita unui procent mai redus al comertului in produsul intern brut", a precizat Comisia in legatura cu Polonia.

Deprecierea accentuata a zlotului va reduce presiunile asupra exportatorilor, insa va reduce cererea din partea celor care au contractat credite in valuta, mai arata raportul Comisiei.

Deficitul public al Poloniei se va adanci de la 3,9% din produsul intern brut (PIB) in 2008, la 6,6% din PIB in acest an si la 7,3% din PIB in 2010, cu mult peste plafonul impus de Uniunea Europeana la 3% din PIB, pentru statele ce vor sa adere la zona euro.

Daca estimarile se vor adeveri, Poloniei ii va fi greu sa respecte tintele impuse pentru trecerea la euro in 2012, in contextul in care problemele privind stabilitatea cursului valutar se vor amplifica.

Dintre cele 10 state ex-comuniste care au devenit membre UE in 2004 si 2007, Cehia si Bulgaria ar trebui sa inregistreze scaderi economice relativ mici, comparativ cu contractia de 4% estimata pentru zona euro.

Astfel, economia ceha ar trebui sa scada cu 2,7% in 2009, iar cea bulgara cu 1,6%. Ungaria, care a primit ajutor masiv din partea Fondului Monetar International, ar trebui sa inregistreze o scadere cu 6,3% a economiei in 2009 si cu 0,3% in 2010. Guvernul ungar a estimat recent ca economia se va comprima cu 5,5%-6% in 2009.