Herbert Hainer, directorul executiv Adidas, a motivat scaderea dramatica a profitului din primele trei luni ale anului prin scumpirea materiilor prime, scaderea vanzarilor in Europa si in Statele Unite, precum si deprecierea dolarului in fata euro.

Grupul, care il sponsorizeaza pe David Beckham si care produce marcile Reebok si Taylor Made, a anuntat ca cea mai mare scadere a veniturilor, de 17%, s-a inregistrat in America de Nord. Grupul s-a straduit sa revitalizeze marca americana Reebok, cumparata in 2006.

Vanzarile din Europa au scazut cu 5%, afectate de o reducere semnificativa in Germania, ce se confrunta cu cea mai grava recesiune de la cel de-al doilea Rozboi Mondial.

Institutul federal de statistica din Germania a afisat o scadere de 1% a vanzarilor cu amanuntul in luna martie, fata de februarie. Economistii prevazusera ca vanzarile se vor mentine la acelasi nivel. Acest fapt va intensifica presiunile asupra Bancii Centrale Europene (BCE), de a reduce dobanda cheie la 1% la reuniunea de joi.

La inceputul anului, Adidas a anuntat ca vrea sa concedieze 300 de salariati de la fabricile Reebok din America de Nord si de Sud, in contextul problemelor economice.

Vanzarile Adidas din Europa au fost foarte slabe si comparativ cu anul trecut, cand campionatul de fotbal Euro 2008 a impulsionat vanzarile. Vanzarile din Asia s-au diminuat, de asemenea, dupa scaderea cererii din partea Chinei si a Japoniei. In ansamblu, vanzarile au scazut de la 2,62 miliarde euro in primele trei luni ale lui 2008 la 2,58 miliarde euro in aceeasi perioada a acestui an.

Acest fapt, combinat cu scumpirea materiilor prime, cu cresterea costurilor salariale si cu deprecierea dolarului si rublei fata de euro, a dus la scaderea profitului operational din primul trimestru cu 80%, la 58 miliarde euro, in contextul in care analistii estimau un profit de circa 179 milioane euro.

Nivelul datoriilor grupului a crescut de la 2 miliarde euro anul trecut la 2,8 miliarde euro, in contextul in care a necesitat mai multi bani pentru extindere.

Hainer a avertizat ca afacerile ar putea ramane dificile in restul anului, marjele si castigurile per actiune urmand sa scada in continuare.