Wienerberger, cel mai mare producator de caramizi din lume, a afisat o pierdere operationala de 29 milioane euro in primul trimestru, dupa deteriorarea masiva a activitatii din estul Europei, in special din Romania, Polonia, Cehia si Slovacia.

In primul trimestru al anului trecut, Wienerberger inregistrase castiguri de 42,6 milioane euro. Castigurile inainte de taxe, impozite, depreciere si amortizari (EBITDA) au scazut cu 82% in primele trei luni ale anului, la 16,2 milioane euro, titreaza NewsIn.

Grupul austriac a anuntat ca se asteapta la "scaderi semnificative ale volumelor" in Europa emergenta, insa a refuzat sa ofere o estimare de ansamblu la nivel de grup. Wienerberger a precizat ca vrea sa reduca datoriile cu 790 milioane euro pana la sfarsitul acestui an.

Wienerberger, ce a redus dividendele pentru 2008, a anuntat ca declinul inregistrat in primul trimestru in Europa Centrala si de Est a fost accentuat si de succesul din aceeasi perioada a anului trecut.

In Europa Centrala si de Est, declinul a fost foarte accentuat, comparativ cu performantele record din primul trimestru al anului trecut. Veniturile au scazut cu 54%, la 93,2 milioane euro, iar castigurile EBITDA au scazut cu 85%, la 9,4 milioane euro.

Wienerberger a anuntat in februarie o scadere cu 65%, la 103,3 milioane euro, a profitului din 2008, dupa performante financiare foarte slabe in al patrulea trimestru.

Compania, prezenta si in Romania, a fost afectat prima data in aprilie 2008, odata cu colapsul pietei imobiliare din Marea Britanie si Statele Unite.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Anulat: Wienerberger nu mai cumpara Brikston de la ADM Capital