Rusia si Serbia s-au opus cererii formulate de Kosovo, conform unor oficiali americani si rusi. Serbia a cerut in scris celor 185 de membri ai Fondului sa respinga cererea. SUA, Franta, Germania si Marea Britanie au cerut ca statul sa devina membru al FMI, titreaza NewsIn.

Marti, ministrul de Finante Ahmet Shala a spus ca statul este aproape de a se alatura FMI, prima etapa a procesului, cea de votare, urmand sa se incheie rapid.

Kosovo s-a desprins de Serbia in februarie 2008 si a aplicat imediat pentru aderarea la FMI, chiar daca nu este stat membru al Natiunilor Unite. FMI a recunoscut independenta Kosovo anul trecut si a anuntat ca va lua in considerare aplicatia de aderare "la momentul potrivit", considerand Kosovo un stat suveran balcanic.

Fiind timp de zeci de ani cea mai saraca regiune din Iugoslavia, Kosovo isi revine inca dupa razboiul din 1998-1999, cand NATO a bombardat regiunea pentru a alunga fortele sarbe. Rata somajului este estimata la 45%.

Separarea Kosovo de Serbia a fost recunoscuta de 58 de state, inclusiv de Statele Unite si de majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, ce detin majoritatea drepturilor de vot in cadrul FMI. Kosovo a aplicat si pentru statutul de membru al Bancii Mondiale.