Datele gresite se refera la raportul dintre datoria externa pe termen scurt si rezervele valutare. FMI a anuntat un raport de 236% pentru Cehia, in loc de 89%, cat este nivelul real, de 210% pentru Estonia, in loc de 132%, si 208% pentru Ucraina, in loc de 116%, noteaza NewsIn.

Cifrele pentru Polonia par, de asemenea, mult exagerate, analistii ING considerand de altfel aceasta tara, alaturi de Cehia, printre cele mai sigure din Europa.

"Am criticat cifrele anuntate pentru Cehia si Polonia, pe care le consideram cele mai sigure tari din Europa, in timp ce datele FMI arata ca ele vor avea probleme mari. Chiar in aceasta dimineata, am auzit de la FMI ca, intr-adevar, sunt erori in calculele lor si ca vor publica date corectate.", se arata intr-un raport

Astfel, FMI va modifica estimarile pentru Cehia, pentru Estonia si pentru Ucraina. Deocamdata, FMI nu a confirmat ca va efectua schimbari si ale datelor pentru Polonia, insa se asteapta la reducerea raportului si in cazul Lituaniei.

ING considera importanta schimbarea datelor FMI pentru tarile din Europa Centrala si de Est, datorita expunerii bancilor occidentale in zona, Polonia si Cehia reprezentand aproape 60% din produsul intern brut al regiunii.

"Pentru Romania, Ungaria si Letonia exista deja programe de asistenta din partea FMI, ceea ce denota ca 90% din PIB-ul ECE este oricum sigur sau mai sigur datorita sprijinului FMI. De aceea, problemele din zona nu sunt atat de mari precum se teme lumea, iar bancile austriece si altele care au expuneri in aceste tari vor fi afectate doar de cresterea creditelor neperformante", a precizat ING.

In cazul in care datele FMI erau corecte, doar 31% din PIB-ul regiunii era "sigur", mentioneaza analistii grupului financiar.